Comunicat de Cristòfol Trepat, Catedràtic de Didàctica de les CCSS de la UB

En el diari “El Mundo” apareix una notícia sobre la suposada manipulació dels llibres de text de Ciències Socials i Història de diverses editorials catalanes (https://amp.elmundo.es/espana/2018/09/17/5b9eab70e2704e08228b459e.html ).

Part de la informació m’afecta personalment ja que es refereix a un llibre del qual n’he estat coordinador i autor: el llibre de 4t de Ciències Socials de l’ESO de l’editorial BARCANOVA. La informació de “EL MUNDO” posa a primera plana una fotografia de la pàgina 385 del llibre de text i a sota hi posa el següent peu: “Imagen de una página del libro de ‘Socials’ de 4º de la ESO de Barcanova que cuenta el 1-O “ignorando los argumentos de los partidos constitucionalistas” y reflejando sólo los datos ofrecidos por una de las partes, según el informe”. Doncs bé aquest peu és TOTALMENT FALS. El llibre es va publicar el 2016 i, per tant, no es podia referir en res a les activitats del dia 1 d’octubre del 2017!!! La pàgina informa de la via catalana, de la consulta proposada per govern d’Artur Mas i del resultat de les eleccions del 2015!!!! La informació, doncs, és UNA BURDA MANIPULACIÓ: una pàgina de l’any 2016 –completament correcta pel que fa a la informació– és utilitzada per a confondre el lector amb fets referits a l’1 d’octubre. Així és la “llibertat de premsa” o llibertat de mentir, manipular i desinformar de la premsa espanyola!!

Pel que fa al llibre de 5è de Primària, del qual jo no en sóc l’autor, val a dir que si bé és cert que, com és tradicional, a 5è es parla de Catalunya, a 6è es parla d’Espanya. La sèrie tradicional del marc espacial amb què s’ensenya als nens (d’aquí i d’Extremadura) és la següent: barri-població a quart; comunitat autònoma a cinquè; Espanya i un introducció d’Europa a sisè (perquè Europa i el Món ja es presenten a 1r de l’ESO). És normal, doncs, que un llibre de cinquè parli més de la comunitat autònoma, la que sigui, que no pas del Regne d’Espanya. Per primera vegada i en carn pròpia m’he trobat amb una gravíssima mentida que m’afecta molt. Si cregués en la justícia espanyola posaria una querella però no és el cas. Prego, si us plau, que difoneu la notícia i insistiu que, si bé en Educació a Catalunya (tasca de tota la meva vida professional) hem pogut cometre errors (qui no?), sempre s’ha sigut honrat i no s’ha programat mai cap manipulació. Cal recordar finalment que els llibres de text els tria el professorat i ja no passen per cap mena d’aprovació de l’autoritat política, que és com crec que ha de ser.

Cristòfol-A. Trepat i Carbonell
Catedràtic jubilat de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona

Deixa un comentari

Si creus que amb la renovació pedagògica millorem l’educació; associa’t amb nosaltres!

Dona't d'alta al nostre butlletí de notícies i t'enviarem les novetats de l'Associació.

Cisterna, 39, baixos dreta
08221 Terrassa
am.alexandre.gali@gmail.com
Tel: 650301532