
LAB(Tred)16
Consideracions que fonamenten el projecte
- La vella escola transmissora i reproductora ja no serveix per als nous temps i és més necessari que mai promoure noves propostes organitzatives i didàctiques d’acord amb les necessitats i els trets del món en què vivim, global, interconnectat, plural, dinàmic i complex.
- Les situacions o els problemes que cada persona o cada col·lectiu ha d’atendre o ha de resoldre contemplen diverses variables interrelacionades i que no es poden comprendre des de la lògica tradicional de les disciplines acadèmiques; per això cal partir de contextos i projectes globalitzats que faciliten la creació d’una cultura viva, motivadora i una visió integradora i transformadora del món.
- Tot i que des de punts de vista diversos, la comunitat científica diu que els infants i joves aprenen millor si la seva educació és experimental i cooperativa i està basada en la resolució de problemes de la comunitat.
- El necessari nou empoderament del col·lectiu de mestres ha d’estar fonamentat en una pràctica pedagògica científica, responsable, rigorosa, compartida, ètica i avaluada.
- Són moltes les iniciatives que actualment es duen a terme per tal de discernir què cal preservar, què cal canviar i com fer-ho en la vida quotidiana dels centres educatius. LAB(Tred) hi vol col·laborar des d’una perspectiva local i global amb una nova modalitat que agafi el relleu d’altres èpoques.
Quins processos d’interacció es proposen?
- Identificació dels centres de referència com a nuclis LAB(Tred) i de les activitats que proposin.
- Formació dels equips cooperatius de recerca en funció dels interessos o necessitats.
- Seguiment presencial de les activitats i observació planificada a cada centre durant el temps necessari i suficient.
- Anàlisi cooperativa dels registres elaborats i de la documentació pertinent.
- Difusió multimèdia, presentació i debat dels resultats del LAB(Tred)16 a la comunitat educativa i a les entitats socials.
A ESTABLIR: Acord i reconeixement per part dels òrgans pertinents del Departament d’Ensenyament i conveni de suport amb la Regiduria d’Educació de l’Ajuntament de la ciutat
“Que hi ha algú aquí?” Una proposta simulada
L’Escola La Riera de Gaia proposa com a activitat LAB(Tred)16 el seu projecte Que hi ha algú aquí? del Cicle Superior. Aquest projecte inclou Ia descoberta, amb una col·lecci6 de requisits, dels éssers vius del pati de l’escola. L’escola fixa dia, hora i el nombre de mestres que oportunament poden participar-hi.
S’hi inscriuen quatre mestres de tres escoles diferents, també una mestra d’una escola bressol i una professora de ciències d’un institut. Segueixen i es fan seva l’activitat esmentada durant una tarda. En un parell de trobades complementaries analitzen Ia fonamentaci6 de l’activitat i les seves potencialitats per a altres nivells d’edat, punts forts, febles, millores. Elaboren material gràfic i documental.
Un cop enllestida Ia feina que simultàniament s’ha dut a terme en altres centres i petits grups de treball, es convoca una trobada dirigida als professionals de l’ensenyament, pares, associacions i organitzacions relacionades ambles temàtiques tractades per donar a conèixer els resultats.
S’edita tot el proces en un Quadern LAB(Tred)16. Els participants i els centres reben el reconeixement que els pertoca.
Primers centres educatius col·laboradors
[widgetkit id=1212]