L’Escola d’Estiu del Vallès Occidental ha estat i és un lloc de trobada, reflexió i formació de les mestres i els mestres del Vallès. Apostem per cursos de formació enriquidors per als docents, espais de discussió i debats, així com conferències i trobades entre iguals per afrontar amb noves perspectives el curs següent.
La pandèmia mundial del curs 2019-2020 i les grans restriccions sanitàries d’aquest 2020-2021 ens han fet tornar a programar una Escola d’Estiu virtual per donar resposta a les demandes de formació específica en programari online, benestar emocional d’infants i docents… Us presentem la 42a Escola d’Estiu del Vallès Occidental i la 2a 100% online. “Som Essencials, som Docents!”
El perquè del títol: l’escola ha estat essencial per als infants i les seves famílies com a espai segur i de confiança on els més petits s’han pogut sentir un xic més lliures, han recuperat els jocs, els aprenentatges en comunitat, les rialles i tot això sempre amb la col·laboració, l’atenció i l’estima que els mestres i tots els professionals implicats els han fet arribar cada dia d’aquest curs estrany de grups bombolles, gel hidroalcohòlic, mascaretes, confinaments…
Acompanyat d’una enorme tasca d’organització i readaptació constant.
Enguany els cursos de l’Escola d’Estiu del Vallès seran entre el 5 i el 16 de juliol amb cursos
de temàtiques molt variades i de 30h de durada. Aquesta formació virtual ens permet obrir la
porta a la inscripció de tots i cadascun dels professionals de l’Educació de tot Catalunya.
L´1 i el 2 de juliol trobareu taules rodones i conferències on debatrem per Streamyard de
l’Essencialitat de l’Escola i també coneixerem de primera mà l’opinió dels infants i joves, els
gran oblidats en tot aquest drama de la COVID.A més la setmana del 5 al 9 de juliol trobareu en
el canal youtube de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya una
gran oferta de conferències gratuïtes de la Federació o de diferents Moviments del Territori.
Bon Estiu i Bona Escola d’Estiu Virtual!
Teresa Garcia i Espada, presidenta de l’Associació de Mestres Alexandre Galí
Maribel Pascual Alcázar, coordinadora de l’Escola D’Estiu del Vallès Occidental.
Benvolgudes i benvolguts,
Acaba un curs especialment intens, difícil, i un cop més hem pogut constatar la gran professionalitat i vocació de servei dels i les docents del nostre país. Vull, doncs, expressar vos la meva gratitud i reconeixement per l’esforç i dedicació que heu dedicat al nostre alumnat.
Catalunya té una llarga tradició de renovació pedagògica i d’esperit innovador, grans actius que són clau per a reajustar el sistema educatiu i fer-lo més resilient per a un món més globalitzat, digitalitzat, intercultural, multilingüe, divers i socialment complex. I per a fer que aquest reajustament contempli els principis humanistes de l’educació, la inclusió i l’equitat.
Les escoles d’estiu formen part intrínseca d’aquesta tradició pedagògica que permet al sistema afrontar els canvis i les transformacions que la societat catalana ens reclama. Aquests espais de formació i aprenentatge entre iguals, de debat pedagògic profund i rigorós, són un motor per a l’actualització, la renovació i la innovació de la pràctica docent. Són un valor clau per a produir canvis en les pràctiques pedagògiques, en els centres educatius i en les polítiques educatives.
Els canvis socials, econòmics i culturals propis de la societat actual i que la pandèmia ha accelerat, ens interpel·len i posen en qüestió la conceptualització del fet educatiu i ens apel·len a repensar les dimensions i els aspectes que l’envolten i, molt especialment, el rol del professorat. Les escoles d’estiu ens aporten cada curs noves mirades sobre el fet educatiu des d’una perspectiva de la formació integral i inclusiva, generadores d’oportunitats de creixement personal i professional cap un model de professió docent que fa possible fer avançar el sistema educatiu en equitat i igualtat d’oportunitats.
Rebeu totes i tots el nostre agraïment per aquesta nova edició de les escoles d’estiu, per la vostra feina als centres educatius i pel vostre compromís de present i de futur amb l’educació de Calalunya.
Que tinguem una molt bona i profitosa ESCOLA D’ESTIU!
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació
Diu la dita que qui dies passa, anys empeny. Doncs aquí ens trobem, empenyent un nou any complex marcat per la pandèmia de la covid19. I malgrat el panorama, encetem una nova edició de les Escoles d’Estiu, molt en virtual, malauradament.
Volem destacar la força i l’empenta dels MRP i àmbits de la Federació en aquesta incertesa, que s’han adaptat, amb resiliència i vigor des dels territoris per adaptar l’Escola d’Estiu, a aquest format virtual, més impersonal, però de molta qualitat.
Docents de diferents etapes educatives ens trobem per compartir, debatre i aprendre al voltant de diferents temes que van des de l’essencialitat de l’escola, el paper de la cultura en allò essencial, la coeducació, la creació d’ecosistemes educatius i metodologies transversals…
Volem felicitar-nos, plegats per l’impuls que s’ha donat de la presencialitat i del valor de l’acompanyament dels infants i joves després d’un confinament i el tancament de les escoles el curs passat. Encetem de nou una nova edició de l’Escola d’Estiu conjunta, on des de tots els territoris oferim el bo i millor de nosaltres mateixos per tal d’oferir espais de debat i reflexió de qualitat per a tothom. El tema de l’Edició conjunta, com no podria ser d’una altra manera, és: L’educació, un dret essencial de la Infància.
Tenim molts reptes de present i de futur entre mans que passen des digitalització fins sostenibilitat que es treballen de forma territorial, al llarg de les diferents edicions que es realitzen d’Escola d’Estiu als diferents territoris de Catalunya. Hem d’impulsar, acompanyar i incentivar el canvi educatiu, l’escola no pot quedar al marge de tot això. És per això que els MRP, entitats i àmbits de la FMRPC caminem vers la construcció col·lectiva de propostes per encarar els nous reptes i així generar una vertadera educació transformadora.
Ens esperen tres anys de replantejament de nous currículums, és i serà un bon moment per fer el gran canvi de paradigma que tant estàvem anhelant. Reclamem a les administracions que ens acompanyin i ajudin per fer les transformacions que l’educació necessita. Posem el nostre petit granet de sorra per fer-ho possible fent visible la renovació pedagògica arreu i caminant plegats, en xarxa vers aquest canvi de paradigma educatiu.
Gaudiu d’una bona Escola d’Estiu 2021
Pilar Gargallo Otero, Presidenta
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
Si creus que amb la renovació pedagògica millorem l’educació; associa’t amb nosaltres!
Dona't d'alta al nostre butlletí de notícies i t'enviarem les novetats de l'Associació.
Cisterna, 39, baixos dreta
08221 Terrassa
am.alexandre.gali@gmail.com
Tel: 650301532