Congrés d’Educació Publica
Dimecres passat, 20 de novembre, a la seu de l’Associació de Mestres Alexandre Galí es va realitzar un dels debats territorials del Vallès Occidental dins el marc del Congrés d’Educació Pública de Catalunya. El tema del debat era: INNOVACIÓ, TRANSFORMACIÓ, EMANCIPACIÓ I XARXES. En el debat hi van participar mestres i professors de la ciutat així com un pedagog de referència, Joan Domènech i Moner.
En primer lloc es va comentar una vinyeta sobre l’èxit dels joves i seguidament el debat va continuar a partir de la lectura de petits textos relacionats amb el tema, seleccionats per en Toni Poch (expresident de l’Associació).
El punt de partida del debat va ser per consensuar si “innovació” volia dir el mateix per a tots i totes i si s’equiparava a transformació. Es va posar l’accent en què el temps és vital per fer o incorporar noves pràctiques als centres educatius i que per innovar cal reflexionar sobre les necessitats reals de cada centre, però que si hi ha inquietuds de renovació cal, d’entrada, provar per saber si funciona.
En relació a les xarxes es veien com un camí per arribar a consensos i per millorar la coneixença i l’arrelament en el territori. Les xarxes faciliten el pla de treball comú i serveixen per motivar i compartir les inquietuds. Es valorava que no han de ser grans per tal que tothom pugui dir-hi la seva i expressar les seves necessitats.
En relació a l’emancipació s’entenia com l’objectiu últim de l’Educació: formar persones capaces de viure i desenvolupar-se lliures, democràticament, amb criteri per poder transformar la societat. El concepte es veia molt lligat o vinculat a l’equitat, la igualtat d’oportunitats i l’autoeducació.